Pàgina amb moltes fotografies meves del Port, els seus indrets més bonics i orquídies.

També altres imatges del Delta de l'Ebre, Serra d'Irta i altres fotografies que mostren la bellesa del món natural

dimarts, 5 d’octubre de 2010

LA FRANQUETA : LA COVA DE PANXAMPLA

 
 
De vegades la toponimia es mes que uns noms, es una història. Aquest es el cas d’en Panxampla, el bandit aufarenc.
El Port va curull de petjades seues, pero en aquest cas, no nomes es un accident geografic, un nom enmig d’un territori, una història contada.
Aquesta cova parla d’un Panxampla que   s’amagava aci, i mes a mes te la seua història, una historia que comença axi: “Un dia, estava mon iaio al mas quan es va presentar Panxampla…“.
Es una historia que te cara i ulls, …. i morts.
 

Photobucket

Començarem el nostre cami vora la Franqueta. Alli, una mica abans de l’entrador del mas podem observar un pi vora el riu. Passa desapercebut, pero si ens hi fixem detalladament, a la seva escorça hi ha unes marques : son els senyals que feren els habitants del mas per a recordar les crescudes del riu : es el Pi de les Crescudes. Als seus peus, entre punxes i vegetacio, tapat, hi ha un brollador : Els Tollassos.
 

Photobucket

Ara es cosa de seguir una pista que passa vora el Mas de Quiquet, el Coll del Llop, deixa alla baix el Mas de Franxo i s’enfila de valent cap a la Muntanyola.
Anirem seguint pista amunt fins un coll que ens transpassa a les valls del Barranc d’en Pique. Seguirem pista avant. Podem jugar a endevinar tots els cims que es presenten al nostre voltant. Fins i tot podem pujar a la Muntanyola, a la nostra dreta i d’alli estant vore el Riu Sec, el rissec que diuen, que neix als nostres peus i despres de reunir-se amb el Barranc del Carrer Ample fa cap al Barranc dels Estrets.
 Photobucket
 
Ja una mica mes endavant, vora la pista hi ha un petit forat a terra, normalment tapat amb una pedra, que  es la porta d’un amagatall emprat per Panxampla.
Depen de lo doblets que estiguem ens costara entrar, pero a dintre la cosa canvia i sense ser un lloc de grans dimensions, alberga una sala on el bandit deguere passar moltes estones refugiat.
 

Photobucket

De dins estant es veu la boca minuscula


Photobucket
 
Tambe es veuen algunes formacions


Photobucket
 
 


Photobucket
 
 


 
 
 


 
 
 


 
 
 
 


1 comentari:

  1. Un plaer descobrir el teu mangnífic blog per a un enamorat d'aquelles terres del Port. Felicitacions i una salutació cordial des d'Alcoi.

    ResponElimina