Pàgina amb moltes fotografies meves del Port, els seus indrets més bonics i orquídies.

També altres imatges del Delta de l'Ebre, Serra d'Irta i altres fotografies que mostren la bellesa del món natural

dissabte, 20 de febrer de 2010

COVA FERRINS - PONT FORADAT - FONT MALLADA DEL LLENTISCLE - FONT PORTELLA DE LA MALLADETA - FONT I COVA NA ROJA - AREA LA FOU

 

El Pont Foradat es un dels llocs de Port que conviden  a la visita reiterada. Es com anar a la fageda, que cada any hi vas. O al Matarranya, que no pot passar sense la visita estiuenca.

Com deia, convida a la visita per la seua grandiositat, perque saps que, a l'igual que quan tens algu a dinar li fas els millors menjars, els convidats al Pont quedaran meravellats de la seua magestuositat, de l'entorn, de les rectes cingleres de la Mola Aixada que aniras rodejant. I un bon postre sera la Cova La Roja i del descens pel Barranc del seu nom.

Si vols convidar algu a caminar pel Port, aquest indret et fara quedar bé.

 

Aquest es un dels itineraris de visita, per aci al blog n'hi ha d'altres :

http://pelport.blogspot.com/2009/08/pont-foradat-cova-roja-per-mola-aixada.html

http://pelport.blogspot.com/2009/01/del-pont-foradat-al-negrell.html

http://pelport.blogspot.com/2009/01/del-pont-foradat-al-negrell.html

http://pelport.blogspot.com/2009/02/la-fou-cova-roja-cova-bous-font-del.html

Que gaudeixis del lloc.

 

 
 
Per iniciar la marxa cal enfilar la Pista del Mangraner, pel costat del panta i en el moment en que per l'esquerra surt una pista que travessa el Barranc de la Fou per un pontet (acaben de deixar la Font de la Canaleta a la dreta de la pista) anirem per ella, pero tot just travessat el pont aparcarem a l'ombra de la Cova dels Ferrins, o del Ferri.
 

Caminant uns pocs metres per la nova pista, una altra baixa al barranc i alli una sendera molt neta surt per l'esquerra i inicia la remuntada. Poc a poc anem deixant a la nostra dreta la Mola de l'Eixam .

 
Per radera, aniran apareixent la Mola del Ferri, la del Magraner, el pantà,..

Quan veiem al fons un morral que s'aixeca , ja estem a prop. Aquest morral es la Mola de Cepi i alli esta el forat que busquem, ara amagat als nostres ulls.


La Moleta del Cepi, per sota el cami al Pont Foradat. Uns metres  mes endavant trobarem una cruïlla : recte, aniriem a la Mallada del Llentiscle i a la Portella de la Malladeta, a on farem cap mes tard. A dreta, per marques blanques, a la pista de la Fou. A esquerra, que es la que seguirem, seguint marques blanques, al Pont Foradat.
 
 
 
Mentres anem rodejant la mola, poc a poc s'anira descobrint el forat. I una nova bifurcacio. La de  l'esquerra la deixarem per despres. Ara per la dreta a buscar una canaleta que s'enfila ben dreta amunt.


 
La visio, amb la sensacio d'alçada que tenim es perd a la llunyania.
 
 
 
 
Y canal amunt, amb una mica d'atencio, farem cap a la base del forat. Alli ens ajudarem del tronc d'un arbret per superar el darrer resalt i ja hi serm a dintre.
 


El tamany del forat ens sorprendra, i la quantitat de gent que hi cap, també. A la foto podem observar per on es supera el darrer resalt.
 

 
I aci ens hi podem fixar en l'arbret, no recorde si sabina o ginebre, que hi ha contra la roca i que usem com si fos un escarissó.

 
 
La tornada, baixar per la canal de pujada fins la bifurcació, ara a la dreta que ara haurem de seguir guiats per unes marques blanques. Aquestes marques , despres de deixar una altra biburcacio a esquerra, ens hi duen a un collet i d'alli a pujar al cim de la moleta amb algun pas una mica delicat. De dalt de la mola, podriem fer el descens, pero amb cordes i a base de rappels.
 
Baixarem del collet, agafarem la bifurcacio deixada abans, ara a dreta i anirem a pel següent coll, on deixarem el sender i tirarem avall pel l'altra vessant seguint restes de traçats.

 
El bosc esta suficientment net com per a no donar problemes, amb una inclinacio respectuosa amb els porucs. Pero tot te la seua part possitiva, ja que ens anem a trobar amb un bassi i una font : La Font de la Mallada del Llentiscle.


Seguirem recte avall i en poca cosa ja tindrem el cami "oficial" que va del Pont Foradat a la Portella de la Malladeta. Hem de continuar caminant fins la base de les cingleres de la Mola Aixada. Ara encetem una part del cami que em te el cor robat : cingleres, amfitetres naturals ens van acompanyan en un medi ferestec i on tot es gran, on a mesura que vas caminant, l'ull del Pont Foradat et va observant.

  Anem seguint el cami i gaudint de l'espai.

 
Vora aquest fenassar estaria la Font de la Façà del Bou


El Pont Foradat, lluny resta a l'esquena.
 

Fins la Portella de la Malladeta. Al davant, la Moleta de l'Aguila i alla lluny, el Catinell. Aci dues possibilitats : A dreta, cami en baixada fins l'area de la Fou.
A esquerra (la seguirem) fins la Cova la Roja.

A menys de 100 metres del collet, vora el cami, la Font de la Portella de la Malladeta.

Mes tard, despres de la pujada, el cami inicia una llarga davallada, suavissima, fins la cova. El cami, entre pins, convida a fer petar la xerrada.

Finalment, farem cap a la Cova la Roja on podem entretenir-nos visitant-la, bebent de la font,.. i continuar cami. En 50 metres, a esquerra un sender ens baixara al barranc i en una curta remuntada per la llera vorem els Bassis de la Font de la Cova la Roja-


Ara el cami, anira baixant per dins del Barranc, trobarem a esquerra una bifurcacio a la Cova dels Bous, que no seguirem i mes tard una altra per la dreta a la Portella de la Malladeta que evidentment tambe passarem de llarg.
En un mirador que hi ha bastit vora el cami, la Moleta dels Hortets ens sortira al pas, al temps que a la llunyania les verticals del Catinell prenen el sol.

Ja al final del sender, a l'alçada de l'Area de la Fou, enllaçarem amb la pista i sera cosa de baixar. Cal parar esment en el Barranc de l'Arna coronat per la Punta de la Gavarrera.


Mentres que per la dreta veiem els territoris petjats de bon mati, amb els farallons del Morral Desplegat al fonsI mentres aixequem l'esguard envers les cingleres i forats que ens han fet companyia, es moment d'anar pensant en el comiat de terres i gent que ja fa temps quedaren residents al nostre cor.
 
DESCARREGA'T EL TRACK

6 comentaris:

 1. Eugeni Guzman, membre de l'excursió.23 de febrer de 2010 a les 20:27

  Compatibilitat del senderisme amb l'entorn natural.
  La virtut del senderisme, a més de brindar l'oportunitat de conèixer la natura, està en el seu ple respecte amb l'entorn natural.
  Com aulari de la natura el senderisme és una de les fórmules més completes per a la conscienciació de que el comportament del senderista ha de ser respectuós amb el medi natural.
  De tots és sabut que cal respectar el traçat de les senderes i no utilitzar dreceres, sobretot en les zones més sensibles a l'erosió, pendents i vessants per exemple.
  En quan al tema legal del senderisme caldria començar pel final, per dir que no hi ha una llei de camins, no hi ha una llei sobre el senderisme i estaria molt bé tenir les dues coses perquè actualment hi ha un buit legal absolut, amb una excepció, que són les vies pecuàries.
  Certament no està prohibit anar camp a través, però resulta xocant trobar gent adulta, experta en muntanyisme, que ho faci, i més xocant encara quan es tracta de més de 20 individus guiats per no se sap quin important objectiu que van camp a través.
  Com està bé rectificar, que valgui aquesta entrada per a aconseguir que almenys un dels 20 excursionistes no repeteixi l'acció.
  Salutacions cordials
  Eugeni Guzman

  ResponElimina
 2. Aquest es un blog personal, que no pertany a cap societat i que per tant el propietari ni es fa responsable ni entra en discussions sobre l'actuacio de vint persones.
  La finalitat d'aquest blog es pot llegir a la presentació i en el cas que ens ocupa, la recerca d'una font que es va poder fotografiar, situar i georeferenciar es coherent amb aquesta finalitat.

  ResponElimina
 3. Benvolgut Eugeni,
  Sense cap ànim d’establir una discussió amb tu (Déu me’n guard!), perquè en tens un bona part de raó, voldria dir-te que no tenim el costum de fer dreceres (pels motius que tu esmentes i per d’altres que ara no fan al cas); no obstant això, en algunes ocasions, i motivats per diverses circumstàncies (la traça no gaire clara de l’itinerari, la il•lusió de descobrir paratges i indrets que de cap altra forma no podríem contemplar...) , és veritat que hi anem camp a través! També voldria dir-te que els objectius que ens mouen (a mi, per exemple) a trescar camp a través sempre són subjectius (treballs fotogràfics d’aus i de fauna diversa –sempre amb permisos!-, cerca d’espècies vegetals estranyes, treballs de camp per buscar senders oblidats i quasi ja desapareguts..., que suposen moltes hores de dedicació, suor, fred i esforços...), i és clar que són “importants” per a mi, perquè gràcies a aquest fet he pogut assolir uns coneixements i experiències (una humil i minsa saviesa!) que he pogut després compartir amb els centres d’ensenyament, grups ecologistes, centres de recerca, revistes de divulgació naturalista...
  Sincerament, penso (potser equivocadament!) que en el teu escrit manifestes un cert dramatisme que no es correspon amb la realitat de dissabte, ni tampoc amb la realitat del nostre tarannà.
  Rep una salutació ben cordial.
  Vicent Pellicer Ollés

  ResponElimina
 4. LLuis i Vicent,
  Sempre que ens feu de guies pel Port, ve personalment o a traves dels vostres blogs, pot ser que una de les coses més importants que ens ensenyeu es a estimar i respectar tot el que ens envolta....

  ResponElimina
 5. Gràcies pels teus aclariments Vicent. Tots hem fet la cabra alguna vegada, jo mateix en més d'una ocasió.
  I accepto aquest cert dramatisme que m'atribuïxes, sense ser el meu objectiu, és clar, doncs no em va la literatura ni tampoc la poesia, sinó l'anàlisi i la ciència.
  Us demano disculpes si les meves paraules estaven fora de lloc.
  Salutacions cordials
  Eugeni Guzman

  ResponElimina
 6. Hola, mi nombre es Antonio Martin y realice el año pasado uno de los recorridos que van por el pont foradat. La verdad es que disfrute mucho con la vuelta, pese a que estaba bastante llena de vegetacion el camino o habia puntos en los que no habia o no supimos encontrar el camino.

  Este domingo voy a repetirla con intencion de utilizarla para una excursion para un centro excursionista el proximo dia 31 de Octubre.

  Me gustaria saber cual es el itinerario que nos aconsejas de los que tienes publicados y comentarte que seria un placer para mi si nos pudieras acompañar, porque veo que eres una de las personas que mas conoce la zona (o que por lo menos lo comparte) y una ruta con informacion detallada sobre la zona es un placer increible.

  mi correo es thevice@gmail.com, por si puedes o quieres contactar, a cambio me ofrezco a hacerte de guia si algun dia te apetecer venirte por la sierra de Espadan.

  ResponElimina