Pàgina amb moltes fotografies meves del Port, els seus indrets més bonics i orquídies.

També altres imatges del Delta de l'Ebre, Serra d'Irta i altres fotografies que mostren la bellesa del món natural

diumenge, 26 de juliol de 2009

LA PATAQUERA - LA BALANGUERA - TALL NOU

 

 

Itinerari basat en el Recorregut III del llibre A peu pel Massis del Port, de Vicent Pellicer, encara que amb algunes variacions per vore si trobava la Font de la Ferradura, tasca en la qual no vaig tindre exit.

Hem d'arribar a Beseit. Alli pujar al poble i anar seguint el indicadors que condueixen a La Pesquera. Anem circulant per la carretera de l'Ulldemo per pista asfaltada que es converteix en terra, fins que fem cap a una esplanada. Aparquem, que estem a La Pataquera.

Photobucket

Ara es tracta de travessar el riu  nomes puguem i remuntar-lo per la vora esquerra. En un parell de minuts ens apareixeran els marges dels bancals on els del Mas de les Oliveres degueren cultivar patates. Ignorem el cami que aniria resseguint el riu i nosaltrtes enfilem amunt, fins al coll que tenim al fons.
 
Photobucket
La pujada es valenta pero per una sendera neta, ombrivola i de bon caminar, marcada amb fites. A l'altra banda de riu, la Canal de Lino i les moles de Lino i de Maclac.
 
 
Photobucket
 
Els moments de maxim pendent els anem superant fent zigazagues, el Caragolet de Polli. Finalment fem cap a les runes del Mas de Polli i a partir d'alli el cami es fa mens costerut. 

Photobucket
Fins que ens presentem al GR 8 que ve de Beseit. Estem al Coll de Ganxo despres d'haver remuntat tot el Barranc de les Oliveres.
 
 

Photobucket
Anem caminant pel GR per l'esquerra en lleugera pujada fins que ens desviem a dreta per una sendera marcada amb alguna fita i que fa cap al Mas de la Lloma.
 

Photobucket
Ara la cosa es complica una mica. L'antic cami esta perdut pero es conserva el traç que van deixan sovatges i senglars en la seua davallada a beure a la Balanguera. Nosaltres anem seguint allo que la intuicio i el GPS ens indiquen, baixant per un barranquet, res de l'altre mon, fins que ben aviat veiem alla baix el Mas de la Balanguera on fem cap en pocs minuts.
 

Photobucket
 
Ja a la Balanguera visitarem la Font de la Balanguera, que en el meu cas no raja.
 

Photobucket
 
Encara que a la seua vora queda una bassa per abeurar al gos.

Photobucket
 
A partir de la font, un sender ens acosta al Mas de la Balanguera, a l'ombra d'una carrasca i alli empalmem amb el PR que puja del Pla de la Mina. Ara, a seguir les marques blanques i grogues, a mes d'algun mollonet.

Photobucket 
Anem a passar vora l'Arany, on tenim l'obligacio d'assomar-nos per vore l'espectacle del Parrissal allà baix.
Mes endavant, passarem vora la Foradada de la Roca Morera

Photobucket
I poc mes enlla trobarem les fites que marquen un baixador (que us recomano mes com a pujador) al Matarranya, via Romeret. A l'altra banda, el Corral de Quinto.
 

Photobucket
El nostre PR va circulant entre el bosc fins que fa cap al GR 8 que abans haviem abandonat, a la vora del Pou de Borras.
 

Photobucket
 
Seguim el GR 8 fins a la Font Mala o Tortosa. Ara podriem seguir el GR fins al Coll Roig i alli baixar per una pista al Cami de Tall Nou, pero nosaltres el que fem es agafar el Cami de Tall Nou que pasa per la part de baix del bassi, a uns 5 metres.

Photobucket
 
Aquesta pista es llarga, pero no monotona.
Passara vora la bassa i el Refugi forestal del port de Ganxo

Photobucket
 
I podrem anar admirant les conques, primer del Barranc de les Carboneres

Photobucket
 
I mes tard del Barranc de Tall Nou.

Photobucket
La pista passa vora el Refugi forestal de Tall Nou i poc mes endavant, ja vorem els muntets de pedres a esquerra, i enfilarem per la sendera que deixa la pista i davalla a l'Ulldemo.
 

Photobucket
 
Aquest sender baixa rapid i ens deixa pocs respirs.

Photobucket
 
Fins que fem cap al Riu Ulldemo. A l'altra banda, la Canal de Rito.
 

Photobucket
I als nostres peus, els Ullals de Tall Nou, que malgrat el poc cabdal, apaguen la sed d'estiu.
 

Photobucket
 
Comencem a descendre el riu.  Caminem per la riba dreta. Un mollonet i una marca de pintura ens mostren el pujador de la Canal de Rito. Mes endavant, tambe al marge dret, un sender que s'enfila ens permet evitar mullar-nos ens els estrets . La pujada no es forta i permet vore alla baix el riu com serpenteja amb colors verds i grocs.
 

Photobucket
Tornem a fer cap a la llera. Som a la vora dels Ullals de la Figuerassa. Per vorel's recularem uns 25 metres riu amunt.
 

Photobucket
 
Anem baixant per riu, passem a la riba esquerra i amagats entre la vegetacio, els Ullals de la Tosca.

Photobucket
 
Passem a la banda dreta i aviat, un senyal roig ens indica de travessar el riu cap a esquerra, abandonar-lo  i pujar. Estem als Estrets de Marianet. Just al punt mes alt del caminet hi ha un pou de pega molt ben conservat, potser el que mes del Port.

Photobucket
A la baixada, a dreta estan les runes del Mas de Marianet.
 

Photobucket
Passem a la riba dreta i ara anem passant per on podem, dreta, esquerra, dreta,...
 

Photobucket
entre tolls
 

Photobucket
i rajolins
 

Photobucket
 
pero cal estar atents a la vora dreta.

Photobucket
 
Ja que seria molt interessant seguir una sendera que  surt de la dreta i es va enfilant a no gaire alçada, pero que ens permet anar veient alla baix el reguer d'aigua.

Photobucket


La sendera es agossarada i no apta per a tothom. Pero val molt la pena.
 

Photobucket

Finalment passem vora la Cova de Cinto i en un minut ja estem a l'estacionament.
 
 
 
DESCARREGA EL TRACK

1 comentari:

 1. Vaya, tienes un blog muy interesante! Las fotos son magníficas.

  De hecho he llegado aquí mientras buscaba imágenes sobre el barranco dels Oliveres. En mi caso, me interesaba el barranco que lleva ese nombre y se encuentra junto al Perelló, pero después de ver el track de tu entrada, me da la sensación que el barranco del que tu hablas aquí es otro más cercano a Tortosa, ¿me equivoco?

  Verás, me dedico a estudiar la Vía Augusta antigua para mi tesis doctoral (en estos momentos en el tramo que iba del Perelló a Tortosa). Me está resultando bastante difícil encontrar imágenes adecuadas de la zona, sobre todo teniendo en cuenta que yo no lo conozco sobre el terreno real, hasta ahora me he quedado en la observación cartográfica. Obviamente comprendo que todo esto a tí te dé igual, pero viendo que conoces bien la zona, si por algún casual estuvieras interesado en el tema, te dejo aquí mi dirección de correo:

  natalia@unizar.es

  En cualquier caso, muchas gracias por toda la información que aportas en tu entrada!
  Un saludo~

  Natalia

  ResponElimina