Pàgina amb moltes fotografies meves del Port, els seus indrets més bonics i orquídies.

També altres imatges del Delta de l'Ebre, Serra d'Irta i altres fotografies que mostren la bellesa del món natural

dissabte, 16 de maig de 2009

TOSCAR-VALL SERVERA

 

"Un dia felice, eterea, mi balenaste innante ...

...croce e delizia al cor".

Al començament de La Traviata, Alfredo, il.lusionat, li diu a Violeta que un feliç dia, eteri, va passar davant d'ell com un raig de llum i a partir d'aquell dia ha viscut amb eixe desconegut amor, d'un amor que es palpitació de tot un univers,misterios i altiu, que es a la vegada creu i delicia.

Dons be, avui ens ha tocat la croce. Excursio que comença en un verger, les fonts del Toscar i  pel mig d'un imponent coscollar que ens omplira d'arraps i rascades  fins al Barranc de la Vall Figuera i ens retorna pel Pla dels Castellassos, rascades incloses, al GR 171 i al Toscar.

Molts arraps i rascades per coneixer una part dura i poc vistosa del Port. Pero no per això no es menys atraient. Les roses tambe tenen espines

Amb l'estimada companyia de J.L. Ordovas he resseguit una part del Recorregut XV del llibre A peu pel Massis del Port, de Vicent Pellicer
 
Photobucket
 
El punt d'inici es el transformador del Toscar, punt d'inici d'altres itineraris, com els que pugen a les Clotes o Cova Pintada.
Pero nosaltres seguirem per la pista asfaltada . Deixarem a dreta un cami indicat per on arribariem a les fonts del Cabrit o del Ferro.

Photobucket
 
Aviat farem cap a les Fonts del Toscar. Dins d'un bassi de pedra i per entre les molses i falgueres dollen les aigües d'aquestes.

Photobucket
A la nostra vora, l'ermita de Santa Magdalena. El GR 171 pel que habiem encetat el dia ara marxara recte amunt, cap al Coll del Xiprer i nosaltres, per l'esquerra, cap avall per una pista entre els arbres.
Voregem un parell de cases i al cap d'uns quatre o cinc minuts, vora una constrtuccio dels anys 60 prendrem una nova pista que es desvia a esquerra.

Photobucket
 
Apareixeran els primers roures, la pista mudarà a sendera i a dreta d'aquesta, bruta i enfangada, la Font del Rouret. Una bassa a terra on cau un rajolí.

Photobucket 
Ara es el moment de fer una ullada al paisatge que s'obre als nostres peus. La vall del Toscar, el barranc del Bosc Negre, mes avant el barranc de la Conca.
Davant nostre, les Rases de Marraco i el Castell de Carles.
 
Photobucket 
A causa del bestiar boví, continuament ens trobarem senderes a dreta i esquerra. Es dificil destriar les senderes "bones"  de les dels bous. Un consell: seguiu la sendera mes evident, que va planejant .
Vora el cami, a dreta, un mas enrunat.
 
Photobucket
 
I un pou, tambe solsit.
 
Photobucket
Finalment, la Font de les Aiguades. La seua situacio en el mapa de Piolet, com sol passar, no te res a vore amb la realitat.
 
 
-Toscar-VallServera-Pano3
 
Aquest es, tambe un bon lloc per fer una ullada al paisatge. D'aci podrem admirar les Rases de Marraco.

Photobucket
El cami ens porta, planejant, als Castellassos circumvalant les penyes de la nostra dreta. La Vall Servera apareixera alla baix. Despres , Farrubio. Mes tard, el mas del Patut,darrera del qual vorem la Tossa de la Reina i a baix les Gubies de la Vall Figuera.
El cami, comença a ser perdedor. I el que es pitjor, envoltat d'un coscoll que en alguns moments ens sobrepassara l'açada nostra.
 
Photobucket
Si seguim el track i el desdibuixat cami farem cap al mas Obalat o d'Atants, al Pla de l'Estremera.
Seguin una sendereta que passa per  darrere de l'edifici ens podem trobar la Font del Pla de l'Estremera. Atualment, la densa vegetacio la fa molt dificil de trobar, a no ser que vullguem quedar com uns Ecce Homos. Nosaltres, despres d'uns quantes esgarrapades dessistim de trobar-la i continuem per marcada sendera, i neta, cap al riu, cap a la Vall Figuera

Photobucket
 
Travessarem un barranquet, vorem una fonteta, passarem per un lloc anomenat l'escaleta, i farem cap al Barranc . Si seguissim barranc amunt, seguint unes marques blanques fariem cap a les Gubies de la Vall Figuera.
El llibre de Vicent Pellicer recomana baixar barranc avall. Nosaltres, posem una mica de coneixement , travessem el barranc seguint la sendera i en un parell de minuts de pujada tombem a esquerra i cap avall. El barranc esta a la nostra esquerra. La sendera passa a ser pista, deixarem una desviacio a dreta i continuarem.
 
Photobucket

 
A l'eix d'una pronunciada corba neix un sendero que ens duu a travessar de bell nou el barranc. Pero aquell caos de pedres i secor s'ha transformat en un rierol pel que que baixa un bon doll d'aigua. La resposta es la Font de les Gubies que trobariem al mig del barranc en cas de remontar-lo uns quinze minuts a partir d'aquest punt.

Photobucket
 
Hem travessat el barranc i comencem la pujada cap al Mas de la Francesa, toralment assolat. Tornem a passar per l'alt coscollar d'abans. Troarem moltes traces pel que fora bo no perdre de vista el rastre del GPS

Photobucket
Posteriorment farem cap al Bassis de la Font de la Casa Blanca

Photobucket
 
I a la seua vora, tapada per unes fustes, la font.

Photobucket
 
D'alli estant, es veu el mas de Perot, amb la teulada refeta. Aci neix una sendera recientment netejada que ens menara als Castellassos, el lloc per on hem passat aquest mati.
Un cop alli, a esquerra, fariem cap al Toscar pel cami del matí. Recte amunt, al criadors de truites, i cap a la dreta el nostrte itinerari, al Coll del Prat.

Photobucket
 
A partir d'aquest moment, el cami resta camuflat entre el coscoll i hem d'anar fixant-nos per on passem. Pero no ens perdrem si anem seguint el track, o el mapa, que marca be el camí.

Photobucket
En cosa de tres quarts farem cap a la pista del Mas d'Albalat, al Coll del Prat. Al davant, a dreta Penyaflor i a esquerra, la Tossa.
Girarem a esquerra i baixant farem cap al Corral de Godoi, travessarem el Barranc de la Conca  i a la carretera d'Alfara.

Photobucket
 
Ara es tracta de seguir per l'asfalt fins al trencant del Toscar, que tambe seguirem fins als criadors de truites. Aci , el GR 171 que anavem senguint des de fa un ratet s'escapa per l'esquerra, per una pista de terra.
Passarem vora l'ermita de Santa Llucia.

Photobucket
El Gr, que va per l'antic cami del Toscar es transformara en sender, en alguns trams empedrat, i baixara a travessar el Barranc del Bosc Negre. Despres, la remuntada fins al Castell de Carles i l'ermita de Sant Julia.
 
Photobucket

On hi ha una area d'esbarjo i una font.

Photobucket
El Castell de Carles al darrere. Una mica d'asfalt i una nova pista de terra a esquerra. Continuem pel GR fins al transformador, el nostre punt de partida.
 
En el moment d'acabar l'itinerari, us hagues dit de no caminr-lo. Pero ara penso que si, que malgrat les esgarrinxades, es una tramoia diferent del Port,  pero que crec que val la pena vore. Això si, quan no faci massa calor.
 
 
 
DESCARREGA'T EL TRACK

1 comentari:

  1. Con semejante descripción y fotos me estan entrando ganas de volver... Esto mejora día a día. Enhorabuena.

    ResponElimina