Pàgina amb moltes fotografies meves del Port, els seus indrets més bonics i orquídies.

També altres imatges del Delta de l'Ebre, Serra d'Irta i altres fotografies que mostren la bellesa del món natural

dimecres, 22 d’abril de 2009

TRES CONTES, UN MAPA I MILERS DE FLORS

 

 

En els darrers temps han sortit a caminar pel Port  tres noves publicacions: un llibre de contes de Vicent Pellicer, la segona edicio del mapa de la Tinença de Benifassa i el segon volum de les Plantes del Port.

 

 

PORT ENDINS

portendins

A  cadascu li afecte d'una manera la lectura d'un llibre. A mi, dels tres contes, el primer i el segon em van impactar.
Potser perque lliguen mes amb les sensacions i les images que visc quan camino entre les estances mig enrunades d'un mas, bec aigua de la font o senzillamnet camino per aquells camins empedrats.

He gaudit de la lectura de drames rurals molt semblants als que Vicent ens proposa. Bosch de la Trinxeria, Pous i Pages, Victor Catala, Merce Rodoreda, ... o Gaetà Huguet ja ens descrigueren lo dura que es la vida a muntanya i com   afecta al sentiment de les persones. Pero en aquest cas potser el que mes m'ha impactat es que son histories d'un passat recent; que es pot gratar amb la punta dels dits ,ambients que m'eren contats quan era xicotet.

Com de vegades sol passar, es d'aquells llibres que remouen quelcom que esta amagat a dintre natros.

 

“Vicent té el do de vore el cor del bosc; natres mirem però no hi veem, sentim però no escoltem lo que mos diu l’esperit de les serres; pareix que només ell mos pogués fer d’intèrpret, com aquell roure del Senyor dels Moixons que actuave de nexe d’unió entre dos móns, com si els déus li hagueren concedit conèixer l’absoluta consciència de cada ésser per poder transmetre-mos-la. Perquè els lligams entre el Port i Vicent són un enigma que ningú de natres pot arribar a endevinar. Perquè pot ser que l’Anàs, realment, habito dins del seu cos”.

 

 

LA TINENÇA DE BENIFASSA

L'Editorial El Tossal cartografies ha llençat a la muntanya una nova versio del mapa "la Tinença de Benifassa", ara a escala 1:30.000

TINENCA_PORTADA

El Mapa inclou recomanacions d'itineraris, marca els GR i PR existents i almenys pel que he comprovat in situ, els camins marcats passen en la realitat per on diu el mapa, cosa que no podem dir d'altres .

Una extensa relacio de fonts, cabanes, molins, neveres, arbres, coves, ... que pel que sembla estan força ben situades , una toponimia acurada i un us del color que el fa de bon llegir converteix aquest mapa en un atractiu company de viatge.

Ens agradaria, pero, un paper de mes bona qualitat que ressistis els doblegs

Ens hem posat en contacte amb Oscar Arnau, l'editos, per demanar-li una versio digitalitzada i ens ha comentat que esta al caure.

Benvingut a les nostres motxilles.

 

PLANTES DEL PORT II

El Grup de Recerca cientifica "Terres de l'Ebre" ha publicat el segon volum de l'obra  "Plantes del Port" ara dedicat al les flors , mes ben dit a les angiospermes dicitiledonies

 Plantes_del_Port-II

 

Si amb el primer volum varem aprendre a distingir arbres i arbustos (ho sento pero les falgueres no son lo meu) en aquest llibre trobarem un gran aliat en el coneixement de les flors, mates i plantes herbacies.

Per als que varem aprendre a classificar plantes a partir de totxos en blanc i negre i plumilla, aquest llibre es un be de deu que podem afegir als classics catalans com poden ser els Masclans, Oriol de Bolos, Vigo Bonada, ...

 

Anim als autors d'aquestes tres noves joies que podem afegir a la nostra biblioteca, al pestatge del Port.

4 comentaris:

 1. Molt interesant el mapa de La Tinença, tenia ganes de que es publiqués ja que el meu padrí de Vallibona ha colaborat en la toponímia de masos i fonts del terme.

  ResponElimina
 2. Ai, Lluís, quina mena de poesia dolça raja de la font de la teua ànima!

  Sempre he pensat que el Port és un lladre d'amors;i a tu, amic Lluís, també te la robat!

  ResponElimina
 3. Lluis, simplement grácies per tenir-nos tan informats. En tot el que "embolte" als Ports.

  Un saludet.

  ResponElimina
 4. Hola LLuis,
  Sembla que aquest any el Sant Jordi s'ha portat molt bé, per a tots els que estimen lo Port.
  Seguin els teus consells , ja els porto els tres a la motxilla.
  Salut i bona lectura.

  ResponElimina