Pàgina amb moltes fotografies meves del Port, els seus indrets més bonics i orquídies.

També altres imatges del Delta de l'Ebre, Serra d'Irta i altres fotografies que mostren la bellesa del món natural

dissabte, 14 de febrer de 2009

GUBIES DE LA VALL FIGUERA PER LA VALL SERVERA

 

Les Gúbies de la Vall Figuera impressionen. En el nostre cas, pujant per la Vall Servera, quan vens amerat d'aigua i de verd, de camí planer i grimpar entre blocs, de cel i de blau, et trobes, sense esperar-ho en l'entrada a la foscor : un tall, llarg, a la roca, amb nomes un filet blau al sostre.

Si us han impresionat les Gúbies del Parrissal o les del Matarranya, aquestes no us decebran, ans al contrari, en entrar el cor se us farà petit.

Nosaltres, per la carretera d'Alfara, passat Els Reguers i just abans del Canal, prenem una pista asbaltada en direccio a la Peixera de la Flor. Passem vora el Barranc de la Vall Cervera, deixem el cotxe en una cruïlla i ens posem a caminar per la pista que seguiem.

 ITINERARI COMPLEMENTARI

Photobucket
La Nostra primera parada sera a La Peixera de la Flor. Si entrem pes dins del barranc i l'anem remontant, vora l'aigua, de sobte aquesta s'acaba i es transforma en un riu de codols. Uns brolladors ens sorprendran entre les pedres.
Nosaltres seguim caminant per la pista que portavem, sense creuar el riu. Mes endavant en uns camps, la pista s'acaba i muta en sendera. Ens endinsem en el paradis de l'aigua. El Barranc porta aigua, pero ens anem ttrobant, i ho farem durant molt de temps, per una xarxa de canalets que van distribuïnt aigua per camps i masos. Val la pena fixar-se en ell, seguir la seua construcció, recorregut, desviaments, perque es digne de vore com l'home ha domesticat una aigua que mes endavant sembla haver sigut un bou desbocat.
 
Photobucket
Passem vora el Mas del Campetxe. Anem seguint una sendera marcada, no fa molt, amb taronja, sobre unes antigues roges.
Photobucket Podem vore un canalet d'aigua en primer plànol
Photobucket 
Mes endavant, el Mas d'Albalat o de Ripollers, segons quin mapa.
 
Photobucket
I entre l'aigua i la roca, una cova. Seguirem la sendera vora la roca. N'hi ha una altra que passa uns metres mes aval, vora un canalet, que ens deixa al riu, sense sortida.
Photobucket
Ja, en algun prat podem albirar el nostre destí. Allà lluny , un tall entre les penyes : les gubies.

Photobucket
I arribats al Mas del Binzo, farem una parada. No tan sols per admirar dos carrasques monumentals, sino que baixarem al riu per una sendereta.
 
Photobucket
Allí, tolls d'aigua i salts seran un regal per la vista, i si fa calor, .....
Tornats al mas, encetarem pista, al poc, desviació a dreta (per l'esquerra al Mas de Roca) i endavant.
 
Photobucket
A la nostra esquerra, al cap de poquet, la Font de la Canonja.
La nostra pista es bifurca. Per l'esquerra anirem a la tornada, Ara a dreta fins al final. Allí, en un repla, encetarem una sendera amb fites que ens dirigiex cap a la llera del barranc. Abans pero trobarem una bifurcacio a dreta que ens baixa al barranc (i alli podriem començar la pujada per dins del barranc seguint unes ratlles blanques) i continua al Pla d'Extremera i Castellassos,
Photobucket

Nosaltres, però, hem seguit la nostra sendereta amb fites fins al final. Ja estem dins del barranc. I els blocs son impressionants. Nomes baixar, ens acostem a la riba dreta, vora una figuera, per localitzar aquell raig d'aigua que sentiem : una font.
Tambe ens preguntem que se n'ha fet de tota aquella aigua que baixave pel barranc, aquells salts del Mas del Bitzo. Si seguirem barranc avall, trobariem la Font de les Gubies, on neix tot eixe be de Deu d'aigua perduda.
 
Photobucket
I ara es tracta d'anar remontant tot eixe caos de blocs. I us puc assegurar que no es tasca fàcil
Photobucket

Es cosa d'anar intuïnt el millor camí, descobrint les mínimes fites,
 
Photobucket
I utilitzant en molts casos, mans i peus. I unes bones botes.
Photobucket
Ens sorprendra una pintada del caminant solitari que ens indica que anem pel bon camí.

Photobucket
I fins al Pla dels Llarers no tindrem descans(un llarer es un lloc on es feien carboneres). Pero a partir d'ací, tampoc. Allí hi ha un minindicador que ens mostra el cami del pujador de les gúbies, per anar a Caro o al Caragol. Aixecarem el cap i vorem una canal empinada : el pujador de les gubiers
 
Photobucket
Ja ens falta poc. Al davant veiem una canal molt bruta i res mes. Pero seguim caminant i de sobte vorem que a esquerra hi ha la porta d'entrada a la sorpresa. Cal anar per vore aquestes parets que quasi les podem tocar amb les dor mans.
Pel port, nomes he vist unes gubies mes estretes, les del matarranya, vora la pista del caro, pero no tan altes
 
Photobucket
Les recorrem totes, que son mes llargues dl que ens pensavem, i ja es hora de fer marxa enrera, per on hem vingut.

Photobucket
Baixem entre rocs i resalts
Photobucket
Comprovant que el nom li ve de les nombroses figueres que hi anem trobant pel barranc
 
Photobucket
I vencent popc a poc el desnivell, farem cap a la sendera que ens ha deixat al barranc. I seguint la sendera, a la pista, i seguint la pista a una fifurcació : veniem pel ramal de l'esquerra i ara agafarem el de la dreta.
Photobucket

Ja al Mas de la Roca, ens arrimarem fins a un corral construit sobre la cinglera. Impressiona, alla baix els masos, el riu, el cami del matí.
 
Photobucket
I al davant, a l'altra banda del Barranc de la Conca, amb el Torcar amagat, el regne del GR 7 : busquem la Torreta rasa, la Punta de l'Edrera, les Rases de Marraco, el Bassiol, la Coscollosa, la Moleta d'Alfara
 
Photobucket
I el cami per on hem vingut, la magestuaosa Vall Figuera,
 
Photobucket
Continua el nostre cami per la pista, amb el Mas del Marro a dreta
 
Photobucket 
Amb un pouey i la seua pica a la vora
 
Photobucket
Anem passant cruïlles fins a una bassa amb una font i una altra monumental carrasca.
El camí ja s'acaba. Hem passat fa poc una porta i pista avall en passarem una altra. Forta baixada i  un gual sobre el riu, el nostre amic i company del dia. Tan sols queden uns minuts per al cotxe.
I aquesta sensacio de petitesa que t'agafa mentres vas per dins de les gubies, que encara no t'abondonat, i que possiblement, quan contis el que has fet avui, encara et sortirà a flor de pell; es allò que en diuen "pell de gallina"

 

 

LES FOTOS GEOREFERENCIADES

1 comentari: